Kijk maar even bij ons binnen



Leuk om te weten

In de jaren 30 was één van de populairste liefdadigheidsverenigingen de Joodsche Invalide die zich de inrichting en tot instandhouding van een tehuis voor joodse invaliden aan de Nieuwe Achterwal in Amsterdam ten doel stelde. De vereniging had in het gehele land provinciale en lokale afdelingen. Het bestuur van de Leeuwarder afdeling werd gevormd door voorzitter Feitsma, secretaris mevrouw Van der Woude en penningmeester mevrouw K. Dwinger-Cohen. In 1931 werd landelijk een grote loterij gehouden met als hoofdprijs een burgerwoonhuis of een auto. Er werden 80.000 loten verkocht. De Groningerstraatweg 30, het huidige RBC-Huiswerkinstituut, was de hoofdprijs ter waarde van 32.000,00 gulden. Er was een kolenhok getimmerd in de achterliggende garage met de planken van een groot bord dat eerst in de tuin had gestaan. Als je in het kolenhok stond, kon je inderdaad lezen dat het huis de eerste prijs was in de loterij en dat de loten 2 gulden en 50 cent kostten. Voor die tijd een duur lot. Volgens de verhalen is het huis gewonnen door een bakkersknecht uit Sneek, die het heeft verkocht en van de opbrengst een eigen zaak is begonnen. Het is toen gekocht door de familie Spithorst die er jaren hebben gewoond, waarna het in 1968 werd doorverkocht aan de Rabobank.

De onderzijde van het gebouw werd een bank, in het bovenliggende appartement woonde de conciërge. De naastgelegen garage is gesloopt en werd vervangen door een solide bankkluis. De oude kluisdeur zit er nog steeds in. Niet alleen als noviteit maar ook om een praktische reden: hij is te zwaar om te verwijderen. Voor ons was het een enorme uitdaging de bank te ontmantelen van zijn luchtdruk gestuurde buizenpost, de kogelvrije kas en de honderden kluisloketten.

Het geheel is omgetoverd tot een gezellig gebouw waar het goed vertoeven is. Met de sfeer van de 30-jaren, een moderne fleurige inrichting en de techniek van deze eeuw staat het elke dag van de week (en ook de zaterdag) gereed om leerlingen uit het basis-, voortgezet- en hoger onderwijs te helpen met hun schoolcarrière. Wat vroeger de kogelvrije kas was, is nu de receptiedesk van onze studiecoördinator. Het gebouw is voorzien van aparte kamertjes voor bijlessen, begeleiding en overhoren. En de kluis... u kunt het haast wel raden... is de meest geliefde bijles en studeerruimte geworden van heel veel leerlingen.


 
 
 
 
Opbellen
E-mail
Info